Η Ελένη Καμμένου, χημικός, υπεύθυνη του εργαστηρίου Φυσικών Επιστημών, προτείνει…

Η Ελένη Καμμένου, χημικός, υπεύθυνη του εργαστηρίου Φυσικών Επιστημών, προτείνει…

…το βιβλίο «Σαρακοστιανά: Συνταγές για νηστήσιμα φαγητά και γλυκά» της Μαριγούλας Κοκκίνου και της Γεωργίας Κοφινά γιατί «οι συνταγές είναι παραδοσιακές, εφαρμόσιμες, απλές, καλά παρουσιασμένες και με συγκίνησαν, ειδικώς η 217: συνταγή για κέλλους, κουλουράκια από το Κρανίδι, που είναι η περιοχή μου».

Το βιβλίο «Σαρακοστιανά: Συνταγές για νηστήσιμα φαγητά και γλυκά» ανήκει στην πληροφοριακή συλλογή της Βιβλιοθήκης και αποτελεί μέρος δωρεάς βιβλίων γαστρονομίας, μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής, που έκανε πρόσφατα η κυρία Ελίνα Βιδάκη (και θερμά την ευχαριστούμε!).

Η κυρία Καμμένου άλλαξε τη ρόμπα του εργαστηρίου με την ποδιά της μαγειρικής και φωτογραφήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου 2024 εμπρός σε μία από τις λεμονιές (Κιτρέα η λεμονέα, Citrus × limon, υβριδικό δέντρο της οικογένειας των εσπεριδοειδών), δέντρο όμορφο και φορτωμένο καρπούς, που αξιοποιούνται στη μαγειρική, τη ζαχαροπλαστική, την αρωματοποιία κ.λπ. ενώ εμπνέουν την τέχνη και τη λαϊκή παράδοση. Η λεμονιά αυτή φυτεύτηκε μαζί με άλλα 8 εσπεριδοειδή (λεμονιές, πορτοκαλιές και μανταρινιές) τον Ιούνιο του 2020 στον κοινόχρηστο χώρο της εισόδου του σχολείου προς το αμφιθέατρο, από τον κύριο Κωνσταντακέλη, ηλεκτρονικό, με τη βοήθεια του επιστάτη μας, Ριντόι Σαρκέρ.

Κοκκίνου Μαριγούλα και Κοφινά Γεωργία (2010). Σαρακοστιανά: Συνταγές για νηστήσιμα φαγητά και γλυκά. Αθήνα: Ακρίτας

Τα βιβλία της δωρεάς της κυρίας Βιδάκη καταγράφηκαν από μαθητές της ομάδας Βιβλιοθήκης και ζητήσαμε από την κυρία Καμμένου, γνωστή για τις εξαιρετικές μαγειρικές και άλλες δημιουργικές της ικανότητες, τις οποίες δεν διστάζει να μοιραστεί απλόχερα με μαθητές, εκπαιδευτικούς και φίλους στο φιλόξενο εργαστήριο φυσικών επιστημών του σχολείου μας του οποίου είναι υπεύθυνη (ΥΣΕΦΕ), να έρθει στη Βιβλιοθήκη και να μελετήσει τα βιβλία της συλλογής. Αφού πέρασε χρόνο μελετώντας τα βιβλία γαστρονομίας, μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής, χαρακτήρισε ορισμένα τόσο ενδιαφέροντα, που ήδη δανείστηκε το πρώτο για να το μελετήσει.

Η κυρία Καμμένου επέλεξε αυτό το βιβλίο μεταξύ πολλών άλλων επειδή πιστεύει ότι οι συνταγές που παρουσιάζονται είναι εύκολες, εφαρμόσιμες και απλά γραμμένες, επίκαιρες και παραδοσιακές. Εκτίμησε ότι συχνά παρατίθενται σύντομες πληροφορίες σχετικώς με τα υλικά, τους τρόπους παρασκευής, το εθιμικό πλαίσιο της κατανάλωσης του εδέσματος, ενώ η σπιράλ ράχη βοηθάει στη …σκληρή χρήση του βιβλίου στην κουζίνα, την ώρα του μαγειρέματος. Ιδιαίτερα τη συγκίνησε η συνταγή για κέλλους, νηστίσιμα κουλουράκια από την ιδιαίτερη πατρίδα της, το Κρανίδι, γιατί της θύμισε πολλά.

Η πρότασή της, «Τα Σαρακοστιανά», είναι ένα σούπερ κλασικό και εξαιρετικά επιτυχημένο βιβλίο μαγειρικής που κάποτε δεν έλειπε από κανένα σπίτι, επειδή πολλοί νήστευαν και οι συνταγές του είναι απλές και νόστιμες, και επανεκδόθηκε πρόσφατα, καθώς η υγιεινή διατροφή και η χορτοφαγία είναι τάσεις της εποχής μας. Στην παρουσίαση στο οπισθόφυλλο διαβάζουμε ότι πρόκειται για «Ένα βιβλίο για τη μεσογειακή, νηστήσιμη, χορτοφαγική κουζίνα, 387 συνταγές που μυρίζουν Ελλάδα και γεμίζουν το τραπέζι μας με τα υλικά της παραδοσιακής κουζίνας. «Τα Σαρακοστιανά» υπογραμμίζουν τη σημασία της μεσογειακής διατροφής και την άρρηκτη σύνδεση της σωματικής και της πνευματικής υγείας. Προβάλλουν παραδοσιακές πατροπαράδοτες συνταγές εμπλουτισμένες με νέους συνδυασμούς, συνταιριάζουν τη διατροφή μας με τον σημερινό τρόπο ζωής, είναι εμπλουτισμένα με κείμενα Πατέρων που σχολιάζουν και αναδεικνύουν την ορθόδοξη παράδοση της νηστείας και συνοδεύονται από πρακτικές οδηγίες, γλωσσάρι και πίνακα για τις ημέρες νηστείας όλον το χρόνο».